Κάρδαμο- Καρδάμωμο-Κακουλές- Elettaria cardamomum
Το κάρδαμο ή καρδάμωμο ονομάζεται «βασίλισσα των μπαχαρικών» ή «Σπόρος του παραδείσου» Είναι ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου και έχει ιστορία τόσο μακρά όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος.
Χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδική κουζίνα και ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας (τζίντζερ). Τα χρήσιμα μέρη του κάρδαμου είναι η ρίζα, τα ριζώματα, οι μίσχοι και τα φύλλα.
Χρήση: Χρησιμοποιείται στη μαγειρική συχνά φρέσκο αλλά και αποξηραμένο. Μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα και προστίθεται αρκετά συχνά σε τσάι.
Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό, μαύρου, πράσινου ή λευκού χρώματος είναι βασικό συστατικό στο μείγμα κάρι στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα, καθώς και στο μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα (garam masala). Είναι επίσης αναπόσπαστο συστατικό για μικρασιατικά τσουρέκια και βασιλόπιτες.
Έγχυμα:
2 κουταλάκια φύλλα κάρδαμου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό.
Αφέψημα:
Βράζουμε 30 γραμμάρια φύλλα κάρδαμου σε 1 λίτρο νερό.
Προσοχή στην κατανάλωση:
Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό πριν από την λήψη οποιουδήποτε βοτάνου. Η θεραπεία με βότανα είναι εναλλακτική και συμπληρωματική και δεν αντικαθιστά την φαρμακολογική σας θεραπεία.
Διατηρείται σε γυάλινο βάζο και σε μέρος δροσερό.