Θρεψίνη - Σταφυλόκρεμα
Στην Κατοχή, οι Αθηναίοι οφείλουν την επιβίωσή τους και στην σταφίδα. Αρκετοί κρατηθήκανε στη ζωή με αυτή. Μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο στα μπακάλικα εμφανίστηκε η Θρεψίνη, που την βγάζανε από επεξεργασία της σταφίδας.
Πρόκειται για μια ιδέα παλιά, παραδοσιακή που όμως προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά. Μια φέτα ψωμί αλειμμένη με σταφιδίνη σε μορφή κρέμας, τη θρυλική θρεψίνη, ήταν το καθιερωμένο κολατσιό των περισσότερων παιδιών στην Ελλάδα μέχρι και τη δεκαετία του ’60. Ένα τονωτικό πρωινό. Η σπιτική σταφιδίνη μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και τη ζάχαρη. Τρώγεται και σαν μαρμελάδα. Φυσικό γλυκαντικό.
Ταιριάζει με φρέσκα, μαλακά κατσικίσια τυριά, με γιαούρτι, παγωτό και πολλές γλυκές δημιουργίες.