Σουμάκ – Sumac
Αλλιώς και Σουμάκι
Το σουμάκ είναι η σκόνη που παράγεται από τους αποξηραμένους καρπούς του θάμνου Rhus coriaria.Το σουμάκ έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση.
Βασικό συστατικό στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής όπου πολλές φορές το χρησιμοποιούν αντί για λεμόνι ή ξύδι. Συγκεκριμένα, προστίθεται στο κρέας, ψάρια και θαλασσινά, τις μελιτζάνες, τα ρεβίθια και τις φακές. Χρησιμοποιείται πολύ στις πράσινες σαλάτες, σε βραστά λαχανικά και στο μαρινάρισμα .Μπορούμε να το ανακατέψουμε με γιαούρτι και άλλα βότανα και μπαχαρικά όπως τσίλι, κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα και μαϊντανό. Αναμεμειγμένο με λάδι γίνεται μια πάστα και την απλώνουμε πάνω σε ψωμί.(αν θέλετε το ψήνετε).
Το σουμάκ αποτελεί βασικό συστατικό του μίγματος ζατάρ που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ιορδανία σε ψητά ή τηγανητά κρέατα. Εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται και στην (πρακτική) ιατρική, μια και έχει διουριτική και αντιπυρετική δράση. Επίσης καταπραϋνει τους στομαχικούς πόνους.
Διατηρείται σ γυάλινο βάζο και σε μέρος δροσερό.