Φουντούκια Άψητα

Φουντούκια   Άψητα  Ολόφρεσκα

Νόστιμα και δυναμωτικά

Διατίθενται σε διάφανη συσκευασία των: 250, 500 και 1000γραμ.

3,77 € (με Φ.Π.Α.).
Γραμμάρια
Αναφορά:
Αγαπημένα0
Σύγκριση0
Περιγραφή

Φουντούκια άψητα, ολόφρεσκα και για τα γλυκά.

Τα φουντούκια είναι ξηροί καρποί με ιδιαίτερη γλυκίζουσα γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά.  Από παλιά  θεωρούνταν υπερδύναμη και τρόφιμα με «μυστικές» δυνάμεις. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνταν σε ράβδους ανίχνευσης για τον εντοπισμό νερού και μεταλλευμάτων, καθώς και σε θεραπείες για διάφορα είδη ασθενειών.

Συστατικά & Υγεία
Αποτελέσματα μελετών για κατανάλωση φουντουκιών: Η ημερήσια προσθήκη περίπου 70 g φουντουκιών στο διαιτολόγιο  επί 30 ημέρες οδήγησε σε μείωση της ολικής  και της LDL («κακής») χοληστερόλης. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν επίσης όταν έγινε μερική αντικατάσταση υδατανθράκων της δίαιτας από  μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (συμπεριλαμβανομένων αυτών που λαμβάνονται από το  φουντούκι), για 30 ημέρες σε άτομα με διαβήτη. Παρατηρήθηκε επίσης  αύξηση στην αντιοξειδωτική δράση στο αίμα, κατά την προσθήκη 70 g φουντουκιών ημερησίως. Η οξείδωση των λιπιδίων είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί και απαιτούνται επιπλέον έρευνες.  Η δράση των μονοακόρεστων  λιπαρών οξέων του φουντουκελαίου, σε συνδυασμό με την  και υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα του, είναι πιθανές εξηγήσεις.
Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις οι οποίες μειώνουν τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Πρόκειται για  ιδιαίτερα δραστικά μόρια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνων και άλλων ασθενειών, που συνδέονται με το γήρας. Τα αντιοξειδωτικά  του φουντουκιού  βρίσκονται μέσα στο κυρίως σώμα του ξηρού καρπού, αλλά  βρίσκουμε επίσης αξιόλογες ποσότητες στο λεπτό καφετί υμένα (φλοιό) που τα περιβάλλει. Ως προς τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά τους, τα  φουντούκια  κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των ξηρών καρπών και των ελαιούχων σπόρων, μετά από τα καρύδια και τα πεκάν. Τα φουντούκια περιέχουν  διάφορα αντιοξειδωτικά, μεταξύ των οποίων ταννίνες, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδείς ενώσεις καθώς και βιταμίνη Ε.
Φυτοστερόλες: Τα 30 g φουντουκιά περιέχουν 36 mg φυτοστερολών, αν και λιγότερες φυτοστερόλες από  άλλους ξηρούς καρπούς, παρ’ όλα αυτά, οι ενώσεις αυτές είναι σημαντικές για την υγεία της καρδιάς.

Τα φουντούκια είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια, αλλά παράλληλα περιέχουν πολύτιμα  θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Τα  100 γρ φουντούκια παρέχουν 628 θερμίδες. Είναι πλούσια σε μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαϊκό, καθώς και σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως είναι λινελαϊκό οξύ που είναι χρήσιμα για την υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε μόνο - ακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων, ευνοώντας το υγιές προφίλ των λιπιδίων του αίματος.

  • Τα φουντούκια είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες, που όπως έχει φανεί , μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών χρονίων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, καρκίνος του παχέος εντέρου κλπ)

  • Τα φουντούκια περιέχουν  φυλλικό οξύ ( 100 g φρέσκα φουντούκια περιέχουν 113μg). Το φυλλικό οξύ είναι μια σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών Β, που βοηθά στην πρόληψη της μεγαλοβλαστικής αναιμίας και , συμβάλλει στην πρόληψη  ανωμαλιών  του νευρικού σωλήνα των εμβρύων. Περιέχουν  και άλλες σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6).

  • Περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε. Περιέχουν περίπου 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια (100% της ΣΗΠ). Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό διαλυτό σε λιπαρά, που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης των βλεννογόνων μεμβρανών και του δέρματος προστατεύοντας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

  • Περιέχουν  επίσης, πολλά χρήσιμα μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι σημαντικοί συν-παράγοντες του αντι-οξειδωτικού ένζυμου, δισμουτάση  του υπεροξειδίου. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της  μικροκυτταρικής  αναιμίας. Το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά συστατικά για τον μεταβολισμού των οστών.

  • Το φουντουκέλαιο  έχει άρωμα καρυδιού και διαθέτει εξαιρετικές στυπτικές ιδιότητες. Βοηθά στην προστασία του δέρματος από  την ξηρότητα. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και ως "φορέας ή λάδι βάσης" σε παραδοσιακά φάρμακα σε θεραπείες μασάζ,  στην αρωματοθεραπεία, στη φαρμακευτική και στην καλλυντική βιομηχανία.

Μέση διαθρεπτική ανάλυση 100g Φουντουκιών (Corylus avellana)

Θρεπτικό συστατικό

Τιμή

% ΣΗΠ

Ενέργεια

628 Kcal

31%

Υδατάνθρακες

16.7 g

13%

Πρωτείνες

14.95g

26.5%

Ολικά λιπίδια

60.75 g

202%

Χοληστερόλη

0 mg

0%

Διαιτητικές ίνες

9.7 g

25.5%

Βιταμίνες

Φυλλικό οξύ

113 µg

28%

Νιασίνη

1.8 mg

11%

Παντοθενικό οξύ

0.918 mg

18%

Πυριδοξίνη

0.563 mg

43%

Ριβοφλαβίνη

0.113 mg

9%

Θειαμίνη

0.643 mg

53.5%

Βιταμίνη A

20 IU

<1%

Βιταμίνη C

6.3 mg

10.5%

Βιταμίνη E

15 mg

100%

Βιταμίνη K

14.2 µg

12%

Ηλεκτρολύτες

Νάτριο

0 mg

0%

Κάλιο

680 mg

14%

Μέταλλα

Ασβέστιο

114 mg

11%

Χαλκός

1.725 mg

192%

Σίδηρος

4.7 mg

59%

Μαγνήσιο

163 mg

41%

Μαγγάνιο

6.17 mg

268%

Φώσφορος

290 mg

41%

Ψευδάργυρος

2.45 mg

22%

Φυτοχημικά

α-Καροτένιο

3 µg

--

ß-Καροτένιο

11 µg

--

Λουτείνη - Ζεαξανθίνη

92 µg

--

Πηγή: USDA National Nutrient Database

Επιλογή και Συντήρηση
Τα φουντούκια με το κέλυφος, διατηρούνται για αρκετούς μήνες εάν τα αποθηκεύσετε σε χώρο σκιερό  με κανονική θερμοκρασία, χωρίς υγρασία. Θα πρέπει να τοποθετηθούν σε θήκη τροφίμων που κλείνει καλά.
Τα φουντούκια χωρίς το κέλυφος διατηρείστε τα  μέσα σε αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για να μην ταγγίσουν.

Χρήσεις

Τα Φουντούκια καταναλώνονται ευχάριστα ως έχουν, αλλά και καβουρδισμένα, αλατισμένα ή καραμελωμένα. Έχουν ευχάριστη γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία ζαχαρωδών προϊόντων, ως προσθήκη σε σοκολάτες, σε προϊόντα σοκολάτας για επάλειψη,  σε μπισκότα, σε διάφορα  γλυκά, παγωτά  και κέικ. Η κρέμα φουντουκιών μαζί με σοκολάτα ή με άλλες κρέμες χρησιμοποιείται πολύ για «γέμιση» γλυκισμάτων και αρτοσκευασμάτων. Χρησιμοποιούνται και στην αρτοποιία όπου αλέθονται μαζί με σιτάρι για την παραγωγή ψωμιού. Από τα φουντούκια παρασκευάζεται και βούτυρο, που είναι χρήσιμο κυρίως σε άτομα με αλλεργία στα φιστίκια και στο φιστικοβούτυρο. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι περιέχει περισσότερα λιπαρά από το φιστικοβούτυρο.

Λεπτομέρειες προϊόντος
Κριτικές
Χωρίς σχόλια
Σχετικά προϊόντα
0,98 € (με Φ.Π.Α.).
Φύλλα Αλεξανδρείας ή φύλλα Αιγύπτου. Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Cassia angustifolia (Κασσία η στενόφυλλη) ή αλλιώς Cassia senna (Κασσία η Σέννα). Ανήκει στην οικογένεια των Χερδωπών και μπορούμε στο εμπόριο...

Ώρες λειτουργίας:

  • Δευτέρα & Τετάρτη: 07:30 – 16:00
  • Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 07:30 - 20:00
  • Σάββατο: 07:30 - 16:30

Μάθετε τα τελευταία νέα μας και ειδικές προσφορές

Μπορείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας στο ενημερωτικό δελτίο οποτεδήποτε. Για να δείτε πώς, ανατρέξτε στα στοιχεία επικοινωνίας στην Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις

Κλικ για περισσότερα προϊόντα.
Δεν βρέθηκαν προϊόντα.

Μοιράστε

Μενού

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας.

Εγγραφή