Οι χρήσεις του είναι εκτεταμένες και αρχίζουν από την τροφή του ανθρώπου και επεκτείνονται ως την παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών αλλά και ζωοτροφών.
Το σιτάρι έχει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία από πολλά άλλα δημητριακά.
Το σιτάρι επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (βοηθά στην σύνθεση των πρωτεϊνών, ενισχύει την οστική μάζα και γενικότερα διατηρεί τα κύτταρα του σώματος νέα και υγιή), σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (είναι υπεύθυνες για την υγεία των μυών και την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος), και, σε βιταμίνη Ε (περιορίζει την ανάγκη των μυών για οξυγόνο, προστατεύει την βιταμίνη Α και τα αμινοξέα και είναι αντιοξειδωτική).
Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και επίσης προλαμβάνει φλεβίτιδες και αιμορροΐδες.
Τρόπος βρασίματος:
Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και το βράζουμε. Μετά από τις πρώτες βράσεις προσθέτουμε αλάτι. Όταν μαλακώσει καλά το βγάζουμε από τη φωτιά. Το ξεπλένουμε με ζεστό νερό να φύγει η αλμύρα. Το στραγγίζουμε και το απλώνουμε ανάμεσα σε δύο βαμβακερές πετσέτες.