Οι χρήσεις της στη μαγειρική είναι περιορισμένες, χρησιμοποιείται κυρίως ως υλικό για πανάρισμα, άλλα στη ζαχαροπλαστική είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα υλικά. Παραδείγματα γνωστών γλυκών με αμυγδαλόσκονη είναι τα Μακαρόν, Εργολάβοι, τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά η Αυστριακή τάρτα Linzer torte, η Ισπανική Πίτα του Βασιλιά, η τούρτα Κέικ Caprese, η Σουηδική Princesstarta καθώς επίσης και η τούρτα Νόνα της Ιταλίας και άλλα πολλά. Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε έλαιο (55%) τα γλυκά αυτά έχουν μια χαρακτηριστική υφή. Μαλακή και υγρή στο εσωτερικό, αλλά τραγανή στο εξωτερικό.
Η αμυδαλόσκονη στα γλυκά συνήθως παίζει το ρόλο του αλεύρου. Κάποιες φορές πάλι συμπληρώνει ποσότητα αλεύρου και κάποιες άλλες το υποκαθιστά πλήρως.
Στο μούλτι βάζουμε μόνο 1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα και τα αλέθουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Είναι φυσικό να αποβάλλει μια ποσότητα λαδιού. Οπότε προσθέτουμε μια κουταλιά σούπας κορν φλάουρ ή άχνης ώστε να απορροφήσει το λάδι και να μείνει μια φίνα πούδρα.
Διατηρείται σε δροσερό μέρος.