Μπαχάρι -Pimenta dioica- All Spice Μεγαλύτερη προβολή

Μπαχάρι -Pimenta dioica- All Spice

Νέο προϊόν

Μπαχάρι -Pimenta dioica- All Spice

 

 Το όνομά του στην αγγλική "allspice", του δόθηκε από τους Άγγλους το 1621 επειδή η γεύση του συνδυάζει αυτή της κανέλλας, του μοσχοκάρυδου και του γαρύφαλλου. Είναι ένα από τα βασικά μπαχαρικά της πολίτικης κουζίνας.

 Διατίθεται σε διάφανη συσκευασία των 60 γραμμαρίων. 

Σε κόκκους και τριμμένο.

Περισσότερες λεπτομέρειες

1,58 € με Φ.Π.Α

Άλλες πληροφορίες

Μπαχάρι -Pimenta dioica- All Spice

 

Το μπαχάρι είναι ο καρπός από το δένδρο, Pimenta dioica, της ίδιας οικογένειας με την πιπεριά. Το όνομά του στην αγγλική "allspice", του δόθηκε από τους  Άγγλους το 1621 επειδή η γεύση του συνδυάζει αυτή της κανέλλας, του μοσχοκάρυδου και του γαρύφαλλου. Είναι ένα από τα βασικά μπαχαρικά της πολίτικης κουζίνας.

Το μπαχάρι μοιάζει στην όψη με κόκκους πιπεριού, η γεύση του όμως αποτελεί ένα συνδυασμό τριών άλλων μπαχαρικών - γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου Το μοναδικό, πικάντικο άρωμά του χαρίζει γεύση σε πολλές συνταγές, ενώ τα αιθέρια έλαια μπαχαριού χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία και τη βοτανολογία.

Πατρίδα του η Κεντρική και Νότια Αμερική, ευδοκιμεί όμως τόσο πολύ στην Τζαμάικα, που όλο τον πλανήτη με μπαχάρι. Πρώτος ο Κολόμβος έφερε τους κοκκινωπούς αυτούς κόκκους στην Ευρώπη. Και οι Ευρωπαίοι, στην αρχή, νόμιζαν ότι είχαν να κάνουν με αμερικάνικο πιπέρι! Το μπαχάρι καθιερώθηκε γρήγορα και σήμερα όλες οι νοικοκυρές ανά τον κόσμο το προσθέτουν στα φαγητά τους.

Για να μπορείτε να απολαμβάνετε όλο το άρωμα που κρύβει το μπαχάρι, πρέπει να το αγοράζετε σε κόκκους και να το τρίβετε τη στιγμή που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε. Τριμμένο, χάνει πολύ γρήγορα το άρωμα και τη γεύση του. Το μπαχάρι το κόβουν από δέντρα. Το "μπαχαρόδενδρο" φτάνει σε ύψος τα 9 μέτρα, αρχίζει να δίνει καρπούς σε 6 χρόνια, αφού το φυτέψουν και συνεχίζει να είναι γόνιμο για 100 χρόνια. Έχει λαμπερά πράσινα φύλλα και το καλοκαίρι βγάζει άσπρα λουλουδάκια. Τα φρέσκα μπαχάρια έχουν το μέγεθος και το χρώμα του αρακά. Σιγά σιγά ωριμάζουν χάνοντας το άρωμά τους, γι' αυτό και πρέπει να μαζεύονται εγκαίρως. Μετά, τ' αφήνουν απλωμένα στον ήλιο, για να ξεραθούν, 10 περίπου μέρες, μέχρι να πάρουν το γνωστό καφέ-κόκκινο χρώμα.

Μετά τα συντηρούν σε ερμητικά κλεισμένα γυάλινα βάζα. Αν τρίψετε έναν κόκκο μπαχάρι, θα νιώσετε το άρωμά του, που θυμίζει ένα μείγμα γαρίφαλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου. Το μπαχαρικό αυτό συνδυάζεται σχεδόν με όλα τα υλικά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής.

Ιδιότητες

Το μπαχάρι επειδή έχει αναισθητικές ιδιότητες χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών αλοιφών, που ανακουφίζουν από τον πόνο. Τα έλαια του χρησιμοποιούνται σε φάρμακα που σκοπό έχουν ν' ανακουφίζουν από τη δυσπεψία και τον πόνο του στομάχου. Ακόμα, το μπαχάρι καταπολεμά τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο. Τα εμποτισμένα με μπαχάρι έμπλαστρα ανακουφίζουν ρευματικούς πόνους και νευραλγίες. Τα αιθέρια έλαια του χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως, αρθρίτιδα, βήχας, κράμπες, κατάθλιψη, κούραση, στρες.

Σε μικρές δόσεις, το μπαχάρι μεταμορφώνει μπισκότα, κέικ, κρέας, ψάρι και ψητά κατσαρόλας σε σπεσιαλιτέ απίθανης γεύσης! Είναι ένα από τα βασικά μπαχαρικά της πολίτικης κουζίνας.

Διατίθεται σε διάφανη συσκευασία των 60 γραμμαρίων. 

Διατίθεται και σε κόκκους και τριμμένο.

Διατηρείται σε γυάλινο βάζο και σε μέρος δροσερό.

 

Προτείνουμε επίσης

30 ακόμη προϊόντα στην ίδια κατηγορία