Μοσχοκάρυδο (Myristica fragrans) Μεγαλύτερη προβολή

Μοσχοκάρυδο (Myristica fragrans)

Νέο προϊόν

Μοσχοκάρυδο Μυριστική η ευώδης (Myristica fragrans)

Ο κορμός και τα φύλλα μοιάζουν με την καρυδιά. Βγάζει ένα καρύδι που μυρίζει όμορφα όπως ο μόσχος.

Διατίθεται σε διαφανή συσκευασία των 5 τεμ (καρπός) 

Περισσότερες λεπτομέρειες

1,58 € με Φ.Π.Α

Άλλες πληροφορίες

Μοσχοκάρυδο Μυριστική η ευώδης (Myristica fragrans)

Είναι φυτό ιθαγενές των Μολούκων που καλλιεργείται στις τροπικές χώρες από το οποίο παίρνουν το μοσχοκάρυδο και το μασίς (παράσιτο κόκκινου χρώματος πάνω στη φλούδα του μοσχοκάρυδου).

Ο κορμός και τα φύλλα μοιάζουν με την καρυδιά. Βγάζει ένα καρύδι που μυρίζει όμορφα όπως ο μόσχος. Το καρύδι είναι κρυμμένο μέσα σε ένα καρπό που μοιάζει με μικρό ροδάκινο. Οταν ωριμάσει ο καρπός ανοίγει και αφήνει να φανεί η κόκκινη σάρκα που περιβάλλει ένα γυμνό σπόρο, το μοσχοκάρυδο.

Υπάρχουν περίπου 80 ποικιλίες του μπαχαρικού αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ´θηλυκό´ μοσχοκάρυδο είναι το καλύτερο.
Τα καλής ποιότητας μοσχοκάρυδα είναι μικρά, στρογγυλά και βαριά. Τα μοσχοκάρυδα που είναι μεγαλύτερα, μακρύτερα, ανοιχτού χρώματος και δεν έχουν ´μαρμάρινη´ μορφή, περιέχουν λιγότερο πτητικό έλαιο και είναι κατώτερης ποιότητας.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις
Το βότανο δρα ως άφυσο, πεπτικό, τονωτικό, σπασμολυτικό, αντιεμετικό, διεγερτικό της όρεξης και αντιφλεγμονώδες.
Τον καρπό και το μασίς τα χρησιμοποιούμε ως γιατρικό του πεπτικού για τη ναυτία, τον εμετό, τον μετεωρισμό και τη διάρροια, ιδίως αν οφείλεται σε τροφική δηλητηρίαση.
Ακόμη συμμετέχουν στην κατασκευή άλλων φαρμάκων που προκαλούν ναυτία και εμετό για να εξουδετερώνουν αυτές τις παρενέργειες.

Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται για ρευματικούς πόνους και στην αντιμετώπιση του πονόδοντου.

Όταν το μοσχοκάρυδο ληφθεί σε μεγάλη (μισό καρύδι κάθε φορά), μπορεί να καταστεί ναρκωτικό και να καταπραΰνει πόνους των νεφρών, με κίνδυνο όμως να προκαλέσει γενικευμένους σπασμούς.
Μοσχοκάρυδο είναι μια ευχάριστη προσθήκη στα ποτά ατόμων που βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Προσοχή! Το μοσχοκάρυδο είναι τοξικό και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε μικρές ποσότητες. Το μοσχοκάρυδο σε υπερβολική δόση παρουσιάζει παραισθησιογόνες ιδιότητες. Αν κάποιος καταναλώσει μεγάλη ποσότητα απότομα τού προκαλείται παραληρηματική μέθη.


Ρόφημα: Προσθέτουμε μία πρέζα σκόνη από φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο σε ρυζόνερο ή σε κάποιο άλλο ρόφημα. Επίσης χρησιμοποιείται και στη μαγειρική ως μπαχαρικό.

Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό πριν από την λήψη οποιουδήποτε βοτάνου. Η θεραπεία με βότανα είναι εναλλακτική και συμπληρωματική και δεν αντικαθιστά την φαρμακολογική σας θεραπεία.

 

Προτείνουμε επίσης

30 ακόμη προϊόντα στην ίδια κατηγορία