Κόλιανδρος (Coriandrum sativum) Μεγαλύτερη προβολή

Κόλιανδρος (Coriandrum sativum)

Νέο προϊόν

Κόλιανδρος (Coriandrum sativum)

Αυτό το βότανο ονομάζεται επίσης κορίανδρος ή κινέζικος μαϊντανός.

Οι αποξηραμένοι του καρποί είναι γνωστοί και απλά ως κόλιανδρος. Χρησιμοποιούνται ολόκληροι ή τριμμένοι ως μπαχαρικό, ενώ περιζήτητο είναι και το αιθέριο έλαιο τους.

Διατίθεται σε διαφανή συσκευασία των 50 γρ. (σπυρί)

Διατίθεται σε διαφανή συσκευασία των 50 γρ. (σκόνη)

Περισσότερες λεπτομέρειες

0,98 € με Φ.Π.Α

Άλλες πληροφορίες

Κόλιανδρος (Coriandrum sativum)

Αυτό το βότανο ονομάζεται επίσης κορίανδρος ή κινέζικος μαϊντανός.

Οι αποξηραμένοι του καρποί είναι γνωστοί και απλά ως κόλιανδρος. Χρησιμοποιούνται ολόκληροι ή τριμμένοι ως μπαχαρικό, ενώ περιζήτητο είναι και το αιθέριο έλαιο τους.

Βρίσκεται τόσο ως σύνολό αποξηραμένων σπόρων και σε τριμμένη μορφή. Το ψήσιμο ή η θέρμανση των σπόρων σε ένα στεγνό τηγάνι αυξάνει τη γεύση, το άρωμα και την πικάντικη γεύση. Ο αλεσμένος σπόρος κόλιανδρου, χάνει γρήγορα τη γεύση του όταν αποθηκευτεί και τρίβεται καλύτερα πριν τη χρήση. Οι σπόροι του κορίανδρου είναι ένα μπαχαρικό στο γκαράμ μασάλα και στα Ινδικά κάρυ που συχνά χρησιμοποιούν τους τριμμένους καρπούς σε μεγάλες ποσότητες μαζί με το κύμινο, ενεργώντας ως πυκνωτικό.

Έχουν άρωμα κίτρου όταν συνθλίβονται. Μπορούν να χαρακτηριστούν πικάντικοι με μια ζεστή γεύση πορτοκαλιού. Η χρήση τους είναι ως βασικό συστατικό στη σκόνη κάρυ και ως αρωματικό συστατικό στα καπνιστά κρέατα και στα λουκάνικα.

Ο κολίανδρος χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική, αλλά και την οινοποιία για την κατασκευή λικέρ και ως αρωματικό της μπύρας.

Έχει επίσης μια μοναδική ικανότητα να συνδυάζεται με πάρα πολλά μπαχαρικά και να ισορροπεί τη γεύση και το άρωμα τους, γι’ αυτό και είναι βασικό συστατικό σε πολλά μείγματα μπαχαρικών σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα σε μείγματα κάρυ.

Σε πολλές κουζίνες συνδυάζεται πάντα με κύμινο και δίνει εξαιρετική γεύση σε κρέας, ψάρι, κοτόπουλο και λαχανικά. Συνδυάζεται άψογα με βασιλικό, γαρίφαλο, κανέλα, κύμινο, σκόρδο και τζίντζερ.

Για πιο έντονη γεύση, καβουρντίστε τον ελαφρά, πριν τον προσθέσετε στο φαγητό σας.

Αν παραπέσει στο φαγητό πολύ γαρίφαλο ή άλλο δυνατό μπαχαρικό, διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας τη διπλή ποσότητα σε κόλιανδρο.

Οι σπόροι του κόλιανδρου έχουν χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως στο Ιράν, για τη θεραπεία της αϋπνίας και του άγχους, λόγω της ηρεμιστικής επίδρασής τους. Η μορφή σκόνης κόλιανδρου χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία της κρίσης πανικού, την κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές. Θεωρείται ότι προωθεί την καλή  μνήμη.

Το έλαιο που εξάγεται από αποξηραμένα φρούτα κόλιανδρου είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από ρευματικούς πόνους και πόνους στο σώμα που συνδέονται με τη γρίπη ή το κρύο.Το έλαιο από εκχύλισμα κόλιανδρου μπορεί, επίσης να χρησιμοποιηθεί για μασάζ στην κοιλιά για να ανακουφίσει τον πόνο από τη δυσπεψία, τους κολικούς, το φούσκωμα και τη διάρροια.

Μπορεί  να ρυθμίσει τα επίπεδα της ινσουλίνης, να μειώσει τη χοληστερόλη, να θεραπεύσει τις αιμορροΐδες και άλλες διαταραχές των φλεβών, να ενισχύσει τη λίμπιντο, να ανακουφίσει από πονοκεφάλους και να εμποδίσει την κατακράτηση υγρών.

Ενώ, όμως, ο κόλιανδρος έχει πολλά οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να παρακολουθείται η χρήση του, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους, ενώ ο κόλιανδρος σε σκόνη μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και βρογχίτιδας μεταξύ των χρονίως πασχόντων.

Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό πριν από την λήψη οποιουδήποτε βοτάνου. Η θεραπεία με βότανα είναι εναλλακτική και συμπληρωματική και δεν αντικαθιστά την φαρμακολογική σας θεραπεία.

Προτείνουμε επίσης

30 ακόμη προϊόντα στην ίδια κατηγορία