Μπεζέδες με την παλιά συνταγή της μαρέγκας. Πρόκειται για ένα μείγμα από ασπράδια αυγών χτυπημένων με ζάχαρη, γυαλιστερό και αφράτο που καθώς αναμιγνύεται «κάνει κορυφές» ενώ όταν ψηθεί δίνει μια κριτσανιστή μπισκοτένια υφή και γεύση.
Ο μύθος θέλει τη μαρέγκα να αποτελούσε ιδιαίτερη αδυναμία της Μαρίας Αντουανέτας, εκτός από το παντεσπάνι. Λένε μάλιστα, πως την έφτιαχνε η ίδια, με τα χεράκια της.
Ωστόσο, η καταγωγή της μαρέγκας παραμένει ανεξιχνίαστη υπόθεση. Μπορεί να αποτελεί το αποτέλεσμα ενός από τα πειράματα του κομψού Ελβετού patissier ονόματι Gasparini, που ζούσε στην πόλη Meiringen – εξ ου και το όνομα του γλυκού. Δεν αποκλείεται όμως να προέρχεται από το πολωνέζικο γλυκό marzynka που παρασκευάστηκε από τον σεφ του βασιλιά της Πολωνίας Στάνισλαβ Λεζίνσκι, που αργότερα έγινε ο Δούκας της Λωραίνης.
Το στίγμα του Careme
Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι μαρέγκες έπαιρναν σχήμα με το κουτάλι μέχρι που ο διαβόητος chef Careme εισήγαγε τη ζαχαροπλαστική σακούλα (piping bag) με την οποία οι μαρέγκες πήραν το γνωστό περίτεχνο σχήμα της ροζέτας που συναντάμε μέχρι σήμερα.
ΠερισσότεραShow less