Μαχλέπι (Prunus mahaleb)

Μαχλέπι (Prunus mahaleb)

Μουχαλέπιον, µαχαλέπι ή µέχλεπι είναι η µυρωδάτη σκόνη που χρησιµοποιούµε για να αρωµατίσουµε παραδοσιακές ζύµες. Μαζί µε τη µαστίχα και το κακουλέ, αποτελούν την αγία τριάδα των µπαχαρικών, ενώ στην ευρύτερη Ανατολή το χρησιµοποιούν ποικιλοτρόπως.

Διατίθεται σε διάφανη συσκευασία των 20 γραμμαρίων (σκόνη)

Διατίθεται σε διαφανή συσκευασία των 20 γραμμαρίων (σπυρί ) 

ΠερισσότεραShow less
1,44 € (με Φ.Π.Α.).
Γραμμάρια
Είδος
Αναφορά:
Σύγκριση0
Περιγραφή

Μαχλέπι (Prunus mahaleb) 

Το μαχλέπι είναι αρωματικό μπαχαρικό που κατασκευάζεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς (Prunus mahaleb). Είναι ένα είδος κερασιάς, συχνά απαντάται ως Πετροκερασιά ή Μαχλεποκερασιά. Για να κατασκευαστεί το μαχλέπι οι σπόροι του κερασιού σπάζονται για να εξαχθεί ο πυρήνας του σπόρου, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 30 χιλιοστά και όταν είναι φρέσκος έχει μαλακή και μαστιχωτή υφή. Μετά ο πυρήνας αλέθεται σε σκόνη πριν την χρήση. Στην γεύση είναι παρόμοιο με συνδυασμό πικραμύγδαλου και κερασιού. Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να τονίσει την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών γλυκισμάτων.

Μουχαλέπιον, µαχαλέπι ή µέχλεπι είναι η µυρωδάτη σκόνη που χρησιµοποιούµε για να αρωµατίσουµε παραδοσιακές ζύµες. Μαζί µε τη µαστίχα και το κακουλέ (καρδάµωµο) αποτελούν την αγία τριάδα των µπαχαρικών, ενώ στην ευρύτερη Ανατολή το χρησιµοποιούν ποικιλοτρόπως.

Η σκόνη έχει το χρώμα του αλευριού, γι’ αυτό και είναι πολύ εύκολο να νοθευτεί με αλεύρι. Η λύση είναι να αγοράζουμε ολόκληρους τους κόκκους και να τους κοπανάμε στο γουδί.

Για να «δυναμώσουμε» το άρωμα των σπόρων, είναι καλό, λίγο πριν τους κοπανίσουμε, να τους καβουρδίσουμε σε ένα ζεστό τηγάνι, χωρίς κάποια λιπαρή ουσία.

Εκτός από το τσουρέκι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπισκότα, κέικ με ξερά φρούτα, βασιλόπιτες αλλά και κρέμες βανίλια.

Η ιδανική δοσολογία σε ζύμες είναι περίπου 1½ κουτ. γλυκού ανά κιλό αλεύρου.

Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα των χωρών της Μέσης Ανατολής, οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Συρία και το Ιράν.

Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως σε τσουρέκια, βασιλόπιτες και κουλουράκια. Στην Κύπρο λέγεται μέχλεπι και χρησιμοποιούνται σε μία παραδοσιακή πασχαλινή πίτα που λέγεται φλαούνα.

Στην Τουρκία και στην Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται σε γλυκά που τρώγονται το ραμαζάνι όπως το μααμούλ Στην Αίγυπτο μαχλέπι σε σκόνη αλέθεται και μαζί με μέλι, σουσάμι και ξηρούς καρπούς φτιάχνεται μια πάστα που τρώγεται πάνω σε ψωμί για επιδόρπιο.

 

Διατηρείται σε γυάλινο βάζο και σε μέρος δροσερό.

ΠερισσότεραShow less
Λεπτομέρειες προϊόντος
Κριτικές
Χωρίς σχόλια
You may also like
6,28 € (με Φ.Π.Α.).
Κακάο Ολλανδίας Ολλανδός χημικός βρήκε έναν τρόπο να παράξει σοκολάτα σε σκόνη, απομακρύνοντας περίπου το μισό από το φυσικό της λίπος (βούτυρο κακάου) από το σοκολατούχο υγρό. Διατίθεται σε Αλουμινένια Συσκευασία των...
2,38 € (με Φ.Π.Α.).
Βανίλια σκόνη Σκόνη βανίλια που φτιάχνεται με φροντίδα και προσοχή από όλο το λοβό φυσικής βανίλιας. Διατίθεται σε διάφανη συσκευασία των 25,50 100 και 250γραμ.
1,98 € (με Φ.Π.Α.).
Κάρδαμο- Καρδάμωμο-Κακουλές- Elettaria cardamomum  Το κάρδαμο ή καρδάμωμο ονομάζεται «βασίλισσα των μπαχαρικών» ή «Σπόρος του παραδείσου». Είναι ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου και έχει ιστορία τόσο μακρά...
2,59 € (με Φ.Π.Α.).
Ολόφρεσκα και Πεντανόστιμα Λουκούμια με Άρωμα Τριαντάφυλλο.Συνοδεύουν εξαιρετικά και τον ελληνικό καφέ. Τα συσκευάζουμε σε κουτάκια με αλουμινένια επένδυση των: 650, 1000 και 1400 γραμμαρίων.

Ρυθμίσεις

Κλικ για περισσότερα προϊόντα.
Δεν βρέθηκαν προϊόντα.

Μοιράστε

Μενού