Ολα ξεκίνησαν από ένα λάθος. Όταν πριν από πολλά χρόνια, το 2737 π.Χ., ο κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ ήταν στην ύπαιθρο και, ενώ οι υπηρέτες του έβραζαν νερό μέσα σε ένα σκεύος για να πιει, έπεσαν καταλάθος μέσα στο βραστό νερό λίγα ξερά φύλλα από έναν άγριο θάμνο τσαγιού που βρισκόταν εκεί δίπλα. Ο αυτοκράτορας το δοκίμασε από περιέργεια, του άρεσε πολύ και από εκεί άρχισαν όλα… Δεν ξέρουμε αν είναι μύθος ή πραγματικότητα, ωστόσο, αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι το τσάι, αν και κάποτε ήταν μια ακριβή συνήθεια και προνόμιο της αριστοκρατικής τάξης, σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε όλο τον κόσμο.
Το τσάι προέρχεται από τα φύλλα του φυτού «Camelia Sinensis» («Καμέλια η σινική»). Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό με λευκά άνθη που φτάνει μέχρι και τα 10-15 μ. σε ύψος και μπορεί να παράγει τσάι για 60-80 χρόνια, αν και η παραγωγή του αρχίζει να μειώνεται σταδιακά μετά το πέρας των 50 χρόνων. Η συγκομιδή του τσαγιού γίνεται χειρωνακτικά, ώστε να επιλέγονται μόνο οι βλαστοί που δίνουν τσάι υψηλής ποιότητας. Μετά τη συγκομιδή, το τσάι υποβάλλεται σε ειδική διαδικασία ζύμωσης, εκτός από το πράσινο τσάι, το οποίο είναι ακατέργαστο ή χλωρό.
Ζεσταίνετε την τσαγιέρα, ξεπλένοντάς τη με ζεστό νερό. Η διαδικασία αυτή βοηθά το τσάι να απελευθερώσει το άρωμά του.
Βάζετε μία κουταλιά τσάι για κάθε φλιτζάνι και άλλη μία για την τσαγιέρα, όπως χαρακτηριστικά λένε.
Γεμίζετε την τσαγιέρα με νερό που μόλις είχε αρχίσει να βράζει και τα αφήνετε για 3-5 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα, τα φύλλα του τσαγιού ανοίγουν και δίνουν όλο το άρωμά τους. Αν τα αφήσετε παραπάνω, το τσάι απελευθερώνει περισσότερες τανίνες και πικρίζει.
Σουρώνετε το τσάι και σερβίρετε.
Συμβουλές για την παρασκευή του καλού τσαγιού.
Το βράσιμο του νερού έχει σημασία για την παρασκευή καλού τσαγιού. Αν το νερό δεν βράσει, το τσάι θα είναι άνοστο, χωρίς γεύση, άρωμα και χρώμα, και επιπλέον θα βγάλει αφρό όταν το σερβίρετε στο φλιτζάνι. Αντίθετα, αν βάλετε τα φυλλαράκια του τσαγιού μαζί με το νερό να βράσουν, τότε θα έχετε ένα μαύρο παρασκεύασμα, στυφό και άοσμο.
Οι μυημένοι υποστηρίζουν ότι μόνο οι τσαγιέρες από πορσελάνη, πηλό, ή μαντέμι επιτρέπουν να παρα-σκευαστεί ένα καλό τσάι.
Για πιο εξωτική γεύση, αρωματίστε το τσάι με μπαχαρικά που του ταιριάζουν. Βράστε κανέλα, γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο στο νερό που προορίζεται για το τσάι επί 1 λεπτό.
Συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό πριν από την λήψη οποιουδήποτε βοτάνου. Η θεραπεία με βότανα είναι εναλλακτική και συμπληρωματική και δεν αντικαθιστά την φαρμακολογική σας θεραπεία
ΠερισσότεραShow less